Tipy na vianočné macramé dekorácie

Piatok, 12. november 2021

Macramé vás veľmi baví. Vo všetkých podobách. Nástenné dekorácie, prestierania, svietniky aj závesy na kvetináče. Ale viete, že sa do macramé môže obliecť aj váš vianočný stromček? Ukážeme vám, že to ide aj bez obáv zo zamotaných prstov! Pozrite sa s nami na inšpiráciu na macramé vianočné dekorácie a ozdoby.

Tipy na vianočné macramé dekorácie

Strapatý krúžok so zvončekom

Túto ozdobu zvládne vyrobiť aj úplný macramé začiatočník. Skvelé je, že ju môžete ľahko prispôsobiť svojmu dizajnu. Stačí vybrať inú farbu priadze a namiesto zvončeka použiť trebárs hviezdičku.

Materiál

Postup

  1. Na jeden krúžok budeme potrebovať cca 50 kusov 15 cm šnúrky. Efektívnejšie je si všetku potrebnú priadzu pripraviť ako prvú.
  2. Na celú ozdobu potrebujeme len jeden druh uzla – upevňovací, alebo inak povedané líščiu slučku. Šnúrku prehneme v polovici, obtočíme okolo dreveného krúžku a voľné konce pretiahneme vzniknutou slučkou. Pevne utiahneme.
  3. Tento postup opakujeme po obvode celého krúžku. Pozor si dávajte na to, aby ste vždy urobili slučku na tú istú stranu. Vo výsledku by zmenu smeru bolo vidieť.
  4. Nakoniec si pripravíme jednu šnúrku s dĺžkou 20 cm a upevníme ju rovnakým typom uzla, len “hore nohami” v porovnaní s ostatnými šnúrkami. Oba konce zviažeme a vďaka tomu získame očko na zavesenie ozdoby.
  5. Vezmeme si kefu alebo hrebeň a všetky šnúrky starostlivo rozčešeme. Potom ich môžeme zalakovať lakom na vlasy. Aby bola ozdoba pekne pravidelná, je lepšie strapce zastrihnúť do rovnakej dĺžky.
  6. A teraz už len vezmeme výsek v tvare zvončeka a nalepíme ho na spodnú stranu ozdoby.


Zvonček na dvere

Chcete si ozdobiť dvere, ale klasické vence vás už nebavia? Skúste tentokrát macramé ozdobu! Môže sa vám stať skvelým základom na ďalšie tvorenie, rovnako ako by to bolo v prípade venca.

Materiál

Postup

  1. Aj keď ide o väčší projekt, postup je úplne rovnaký ako v predchádzajúcom prípade. Len si treba pripraviť viac šnúrok, cca 200. Na väčšie projekty voľte hrubšiu, 5 mm priadzu – bude to potom ľahšie pribúdať.
  2. Tentokrát začneme od prostriedku. Ako prvé srdiečko zvonku jednoducho obmotajte metalickou priadzou, ktorú na oboch stranách upevníte lepidlom.
  3. Potom po celom obvode rámu pripevnite priadzu a môžete pridať jeden plochý uzol, aby bola konštrukcia zvonku masívnejšia. Potom rozčešte. Po rozčesaní môžeme zafixovať lakom na vlasy a zastrihnúť, aby boli strapce rovné.
  4. Teraz máte hotový zvončekový základ, ktorý môžete ďalej dekorovať. Ale nemusíte, parádu urobí aj sám osebe.

Vianočný škriatok

Vianočný škriatok s čapicou je milá dekorácia na Vianoce. Vyrobte si fúzatého škriatka, ktorý ozdobí vašu domácnosť behom zimných dní.

Materiál

Postup

  1. Pripravíme si dve šnúrky s dĺžkou 360 cm.
  2. Na uzlíkovanie čapice použijeme tzv. plochý uzol. Ľavý povrázok preložíme cez prostredný a zároveň pracovný povrázok. Pravou rukou prevlečieme pravý povrázok spodom smerom doľava pod skrížením vodiaceho povrázku slučkou pod ľavým povrázkom. Utiahneme. Takto pokračujeme do dĺžky vami požadovanej veľkosti čapice.
  3. Zo zvyšku dlhého povrázku prešijeme a ukončíme korálikom.
  4. Pomocou ihly prevlečieme rozčesávaciu priadzu a zauzlíkujeme. Dĺžku fúzov zvoľte podľa vášho vkusu.
  5. Fúzy rozčešeme a zastrihneme.


Jednoduchá ozdoba s dreveným detailom

Materiál

Postup

  1. Odstrihneme si povrázok s dĺžkou 80 cm.
  2. Šnúru prehneme napoly. Vzniknuté oko vedieme za drevom v smere zdola nahor. Oko otočíme dopredu okolo dreva. Oba konce okom na prednej strane prevlečieme zozadu a uzol utiahneme.
  3. Uzlíkujeme buď do polovice hryzadla alebo po celom obvode.
  4. Ukončíme korálikom a zauzlíme.


Macramé stromček

Jednoduché a originálne. Na výrobu tejto ozdoby stačí poznať len plochý uzol.

Materiál

Postup

  1. Nastriháme si dve šnúrky s dĺžkou 360 cm.
  2. Ľavý povrázok preložíme cez prostredný a zároveň pracovný povrázok. Pravou rukou prevlečieme pravý povrázok spodom smerom doľava pod skrížením vodiaceho povrázku slučkou pod ľavým povrázkom. Utiahneme. Takto pokračujeme do dĺžky vami požadovanej veľkosti stromčeka.
  3. Teraz poskladáme do tvaru stromčeka a pomocou ihly a zvyšných dlhých šnúr z uzlíkovania spojíme dokopy a ukončíme korálikmi.


Macramé na škorici

Vôňu škorice majú väčšinou všetci spojenú s jablkovou štrúdľou a Vianocami. Vyrobte si voňavú ozdobu na váš vianočný stromček či na vetvu vo váze.

Materiál

Postup

  1. Nastriháme si 2 povrázky dlhé 60 cm, ktoré rozmotáme. Pripravíme si 6 šnúrok a škoricu.
  2. Šnúru prehneme napoly. Vzniknuté oko vedieme za drevom v smere zdola nahor. Oko otočíme dopredu okolo dreva. Obidva konce okom na prednej strane prevlečieme zozadu a uzlík utiahneme.
  3. Teraz začneme uzlíkovať trojuholník pomocou plochého uzla. Ľavý povrázok preložíme cez prostredný a zároveň pracovný povrázok. Pravou rukou prevlečieme pravý povrázok spodom smerom doľava pod skrížením vodiaceho povrázku slučkou pod ľavým povrázkom. Utiahneme.
  4. Vodiacu šnúrku držíme pravou rukou vodorovne v smere nad viažúcimi šnúrami. Pri viazaní rebrových uzlov prechádza oporný povrázok vždy nad viažúcimi povrázkami.
  5. Povrázky zastrihneme, rozčešeme, zalakujeme a pomocou tavnej pištole prilepíme badián.

Súvisiace články

Štýlové dekorácie na vianočný stôl

Štýlové dekorácie na vianočný stôl

Pri sviatočnom stole sa zíde každoročne najbližšia rodina alebo priatelia. Dotvorte sviatočnú tabuľu vlastnoručne vytvorenou dekoráciou, nech je aj tohtoročný Štedrý večer nezabudnuteľný! Pripravili sme pre vás tipy na 5 originálnych dekorácií a vychytávok, ktoré si môžete sami vyrobiť. Prezrite si ich v tomto článku!

Tipy na originálne balenie vianočných darčekov

Tipy na originálne balenie vianočných darčekov

Štedrý deň sa blíži, darčeky už sú vybrané, vyrobené, nakúpené alebo na ceste a vy premýšľate, ako ich originálne zabaliť? Pripravili sme pre vás 5 tipov na štýlové balenia darčekov a krásne menovky, prezrite si ich v tomto článku!

Anjelská DIY inšpirácia

Anjelská DIY inšpirácia

Anjelici neodmysliteľne patria k vianočným sviatkom. Môžeme ich vidieť na trhoch, v kostoloch aj v sprievode čerta a Mikuláša. Vytvorte si roztomilého papierového, dreveného, korálkového alebo macramé anjelika aj vy! V tomto článku sme pre vás pripravili tipy na 6 originálnych anjelikov, ktoré si môžete sami vyrobiť.

Všetky články



Overené našimi zákazníkmi
100 % zákazníkov nás odporúča
z celkom 1 763+ recenzií - zobraziť všetko

Milena
Piatok, 19. Apríl 2024

100%

Krásne koralky, veľká spokojnosť

Katarina
Štvrtok, 18. Apríl 2024

100%

Fantasticky obchod!

Alena
Piatok, 12. Apríl 2024

100%

Rychlé vyřízení a odeslání objednávky.