Jesmonite + živica = VPL

Pondelok, 16. máj 2022

Už ste si ohmatali tvorbu s liacou hmotou Jesmonite a mramorový efekt vás prestáva baviť? Máme pre vás riešenie! Skúste skombinovať Jesmonite s epoxidovou živicou. Sľubujeme, že z toho bude Veľmi Perspektívne Liatie!

Jesmonite + živica = VPL

Rozdiel, na ktorý treba dbať

Jesmonite je na báze vody, ktorá sa z neho musí odpariť. Preto je potrebné, aby mal vždy svojich 24 hodín na vyschnutie. Aj keď živica tvrdne tiež minimálne 24 hodín, nikdy by sme tieto dva procesy nemali spájať. Stačí teda vybrať silikónovú formu a zásadnú pravidlo znie – najskôr vyschnúť Jesmonite, až potom pridať živicu.

Bonus, ktorý sa vždy hodí

Jesmonite je na báze sadry, a teda je nehorľavý. Nemusíte sa teda báť si k živici bez bubliniek dopomôcť horákom alebo teplovzdušnou pištoľou. Jesmonite to vydrží.

Glazovanie povrchu

So živicou na glazovanie môžeme dodať Jesmonite výrobku lesklú „sklenenú“ vrstvu, pod ktorú môžeme všeličo schovať. Stačí postupovať podľa pokynov na živici a naliať na výrobok tenkú vrstvu.

Maľba akrylovou fixkou

Sušené kvety

Reliéfna štruktúra

Táto glazúra zdobenia výrobkov ochráni aj pred nežiaducim oderom.

Čipsy zamiešané v živici

Zo živice imitujúcej sklo môžete tvoriť aj väčšie objekty – podložky alebo trebárs kvetináče. Namiesto klasických trblietok do nej môžete vmiešať čipsy nalámané z hmoty Jesmonite. Skombinujte si farby podľa vášho gusta, nasypte do živice a nalejte do formy. Len si pri premýšľaní nad dizajnom dajte pozor na to, že vďaka svojej váhe čipsy v živici dosť klesnú.Vzhľadom na veľkosť a množstvo čipsov sa vám možno úplne nepodarí, aby v živici neboli bublinky, ale to nevadí. To nie je kaz, to je benefit!

Maľovanie Jesmonite po forme

Jesmonite má v porovnaní so živicou tú výhodu, že je plnofarebný. Keď to skombinujete s transparentnosťou živice, vznikne veľká paráda. Rozrobte si maličké množstvo Jesmonite a urobte zmes trochu hustejšou, než by mala podľa návodu byť. Pomocou klasického štetca ním potom môžete na silikón maľovať a vytvoriť tak zaujímavé vzory. Pozor, myslite na to, že ťahy, ktoré urobíte ako prvé, budú potom na vrchnej strane hotového výrobku. 

Jesmonite rámik, živica stred

Máte formy, ktoré majú hlboký okraj (napríklad tie z Jesmonite štartovacej sady)? Tak môžete skúsiť svojej podložke vyliať tento okraj ako rámik pomocou Jesmonite a na druhý deň potom formu doplniť živicou. Chce to len trochu trpezlivosti, aby ste hmotu naliali presne a prípadné preliatie zotreli vlhčenou utierkou. Toto je skvelý postup na chvíľu, keď si rozrobíte na iný projekt viac Jesmonite, než spotrebujete, a nechce sa vám ho vyhadzovať.

Zlomený Jesmonite nie je tragédia

Boli ste príliš nedočkaví a pri skorom vyberaní Jesmonite z formy sa vám výrobok rozlomil? Nevadí! A ak sa vám to nestalo, tiež nevadí, môžete ho rozlomiť cielene! Po vytvrdnutí vráťte časť výrobku z Jesmonite do formy a dobre ju k forme pritlačte. Zvyšok dolejte živicou imitujúcou sklo. A máte originálny výrobok ako pre princeznú Kolobežku. 

Veľké kusy Jesmonite

Zvýšil sa vám Jesmonite, ktorý už začína tvrdnúť? Nevadí! Natrite ho na formu s väčšou plochou alebo na papier na pečenie a nechajte ho zatvrdnúť. Vďaka tomu, že už hmota tvrdne, tak v sebe má hrudky a rôzne nerovnosti, ktoré po zaliatí do živice tvoria skvelú štruktúru.

Napadá vám ďalší spôsob, ako Jesmonite so živicou skombinovať? Budeme radi, ak nám svoje výrobky pošlete na Facebooku alebo Instagrame! A ak vás tvorenie z Jesmonite chytilo za srdce, pridajte sa do našej novej Facebook skupiny Jesmonite CZ/SK.

Súvisiace články

Jesmonite výzva: rozhovor s My BESTIE

Jesmonite výzva: rozhovor s My BESTIE

Prečítajte si rozhovor s @mybestie.cz, autorkou doplnkov z Jesmonite, nielen o tom, ako s tvorbou začala alebo kde berie inšpiráciu pre ďalšie tvorenie.

Jesmonite výzva: rozhovor s ambasádorkou Zuzanou Dobšíčkovou

Jesmonite výzva: rozhovor s ambasádorkou Zuzanou Dobšíčkovou

Prečítajte si rozhovor s našou Jesmonite ambasádorkou Zuzkou, ktorá pre vás pripravuje väčšinu návodov a článkov o tvorení z Jesmonite hmoty.

Januárová výzva: Tvorte z Jesmonite

Januárová výzva: Tvorte z Jesmonite

S novým rokom prichádza aj nový rad výziev. V januári budeme tvoriť s Jesmonite a dúfame, že sa vám výzva bude páčiť.

Všetky články



Overené našimi zákazníkmi
100 % zákazníkov nás odporúča
z celkom 1 763+ recenzií - zobraziť všetko

Alena
Piatok, 12. Apríl 2024

100%

Rychlé vyřízení a odeslání objednávky.

Lenka
Streda, 10. Apríl 2024

100%

Spolehlivý, rychlý.

Kamila
Utorok, 9. Apríl 2024

100%

Velký výběr minerálů, jen bývají někdy nedostupné.