Ako zafarbiť Jesmonite?

Pondelok, 25. október 2021

Láka vás vyskúšať všetky možnosti, ktoré prináša nová liaca hmota Jesmonite? Tak to by ste určite mali vedieť viac o tom, ako môžete hmotu zafarbiť.

Ako zafarbiť Jesmonite?

Jesmonite AC100 je hmota, ktorá na prvý pohľad pripomína niečo medzi sadrou a betónom. Jej vlastná farba je biela, aj keď nie úplne žiarivo. Pomocou Jesmonite pigmentov ju však môžete zafarbiť na akýkoľvek odtieň sa vám zapáči!

Čím Jesmonite zafarbím?

Aj keď by sa na prvý pohľad mohlo zdať ako dobrý nápad využiť na zafarbenie Jesmonite pigmenty a atramenty, ktoré trebárs máte doma na farbenie krištáľovej živice, nie je to tak. Chemické zloženie živice a Jesmonite sa veľmi líši, a preto aj pigmenty reagujú odlišne. V skratke – nebudú tak výrazné, ako by ste si predstavovali.

Neopak, originálne pigmenty Jesmonite sú natoľko výrazné, že pri ich dávkovaní treba byť veľmi striedmy. Poučka radí, že pigmentu môžu byť do hmoty pridané maximálne 2 % celkového objemu, pretože potom už by bola ohrozená pevnosť finálneho výrobku. Ale úprimne – k takému množstvu sa nikdy ani nepriblížite. Na dosiahnutie pastelového odtieňa postačí jedna kvapka na objem bežného papierového téglika. Tri kvapky už zafarbia hmotu na sýtu farbu.

Prečo je na výber tak málo farieb?

Kúzlo spočíva v tom, že rovnako ako maliari môžu na palete z pár základných farieb namiešať nekonečné variácie, aj vy z 10 farieb Jesmonite pigmentu môžete vo svojom tégliku namiešať nekonečno odtieňov. Všetko tkvie len v pomere!

Ak chcete dosiahnuť opakovane rovnakú farbu, odporúčame si zaznamenávať, ako ste k nej došli. Na to potrebujete 2 základné údaje: množstvo hmoty, ktorú farbíte + počet kvapiek pigmentu (alebo pigmentov), ktorý ste pridali. Časom si tak môžete vytvoriť svoj vlastný vzorkovník. Stačí si len vždy odkvapkať malé množstvo zafarbenej hmoty, ktorú si nalepíte na kartón a pod ňu napíšete pomery.

Dostanem to, čo vidím?

Vždy treba počítať s tým, že pri tvrdnutí sa z výrobku odparuje voda a on tak mierne zosvetlie. To sa týka aj odtieňa, na ktorý chcete hmotu zafarbiť. Vždy teda počítajte s tým, že výsledok bude mierne svetlejší než odtieň, ktorý ste si namiešali v tégliku.

Na čo si dávať pozor?

Ak vo svojom výrobku chcete dosiahnuť vzor s jasnými okrajmi, nechajte vždy po nanesení danú farebnú vrstvu mierne zavädnúť a až potom pridajte farbu susednú. Vďaka tomu predídete možnému prelínaniu sa farieb. To by síce nebolo nejak veľké, pretože hmota schne naozaj rýchlo, ale istota je istota.

Jesmonite pigmenty sú vyrobené na organickom základe. To znamená, že nie sú odolné voči UV žiareniu. Preto neodporúčame farebné výrobky používať v exteriéri alebo ich vystavovať prílišnému slnečnému svetlu.

Súvisiace články

Dni Manumi a zľava až 6,6 €

Dni Manumi a zľava až 6,6 €

Nakúpte do nedele 14. 4. 2024 a môžete mať zľavu až 6,6 € na celý nákup! Ako na to? Čítajte nižšie.

Jarná kreatívna inšpirácia: 5 tipov na jarné tvorenie

Jarná kreatívna inšpirácia: 5 tipov na jarné tvorenie

Jar je tu as ňou čerstvá dávka inšpirácie na tvorenie jarných dekorácií! V tomto článku vám prinášame päť kreatívnych nápadov na DIY svietnik, papierové snežienky alebo nástenné dekorácie. Pustite sa do jarného tvorenia ešte dnes!

Objavte kúzlo manumitu + zľava 14%

Objavte kúzlo manumitu + zľava 14%

Prepadnite magickému manumitu, dnes 1. 4. 2024 navyše s možnosťou nákupu so zľavou 14 % na celú objednávku.

Všetky články



Overené našimi zákazníkmi
100 % zákazníkov nás odporúča
z celkom 1 763+ recenzií - zobraziť všetko

Milena
Piatok, 19. Apríl 2024

100%

Krásne koralky, veľká spokojnosť

Katarina
Štvrtok, 18. Apríl 2024

100%

Fantasticky obchod!

Alena
Piatok, 12. Apríl 2024

100%

Rychlé vyřízení a odeslání objednávky.