Ako pracovať s hmotou Jesmonite?

Utorok, 5. október 2021

Tvorenie s Jesmonite hmotou je hračka! V tomto článku sa dozviete, ako túto hmotu správne pripraviť, ako s ňou pracovať, ako tvoriť s farbami a pigmenty a tiež ako hotový výrobok môžete dozdobiť.

Ako pracovať s hmotou Jesmonite?

Čo potrebujem na prácu s Jesmonite

Ako si pripravím hmotu?

Tekutú aj sypkú hmotu si odvážime podľa daného pomeru. AC100 má pomer 2,5 : 1 (sypká : tekutá zložka), AC730 má pomer 5 : 1. Ľahšie je postupne prisypávať sypkú zložku do tekutej. Starostlivo ich premiešame špachtľou alebo metličkou. Ak by ste chceli tvoriť väčšie objekty a potrebovali spracovať naraz veľké množstvo hmoty, je lepšie ich premiešať pomocou mixovacieho nadstavca na vŕtačke.

Pozor, hmota tvrdne skutočne veľmi rýchlo! Na rozdiel od krištáľovej živice nepotrebuje žiadny čas na ustálenie. Je teda potrebné na to myslieť a pracovať s množstvom hmoty primeraným efektu, ktorý chcete dosiahnuť. Tvrdnutie môžete o niekoľko minút oddialiť, ak do hmoty primiešate retardér.

Ako pracovať s pigmentmi?

Jesmonite pigmenty sú naozaj veľmi výrazné a sýte. Nie je preto potrebné pigmentu do hmoty nakvapkať mnoho. Už jedna kvapka dokáže nafarbiť celé množstvo hmoty, ktoré potrebujete na výrobu jednej podložky pod pohár. Maximálny pomer pigmentu v hmote by mal byť 2 %, inak hrozí problematické vytvrdnutie.

Na dokonalé zafarbenie hmoty odporúčame používať len pigmenty Jesmonite. Ak by ste chceli využiť klasické pigmenty na krištáľovú živicu, nepodarí sa vám dosiahnuť tak sýte farby.

Nebojte sa medzi sebou pigmenty kombinovať, aby ste dosiahli želaný odtieň. V štartovacom balíčku AC100 nájdete žltý, červený a modrý pigment. V tabuľke nižšie vidíte, aké všetky farby môžete ich vzájomnou kombináciou získať.

Ako sa zbavím bubliniek?

Po naliatí do formy treba starostlivo vyklepať bublinky. Ideálne je mať formu položenú na podložke, vďaka ktorej sa bude dať ľahko nadvihnúť. Zdvihnite ju cca 10 cm nad pracovnú plochu a opatrne nechajte spadnúť dole (samozrejme tak, aby sa hmota nevyliala). Toto niekoľkokrát zopakujte. Bublinky by sa vďaka tomu mali uvoľniť a vystúpať cez hmotu nahor.

Za ako dlho je hmota tvrdá?

Doba tvrdnutia Jesmonite záleží vždy od množstva hmoty, ktoré máte vo forme použité. Ak ide o malú/tenkú formu, môžete výrobok opatrne vybrať už po 30 minútach. Zmenu uvidíte na prvý pohľad, hmota totiž zmatnie vo chvíli, keď stvrdne. Je dôležité výrobok vybrať z formy včas. Tvrdne totiž na princípe odparovania vody a ak by ste ho nechali vo forme príliš dlho, opotil by sa a zostali by na ňom škvrny. Preto je dobré ho vybrať a položiť na formu, aby okolo neho mohol voľne prúdiť vzduch. Plne vytvrdnutý bude výrobok za 24 hodín.

Nezľaknite sa toho, že je hmota pri tvrdnutí teplá. Je to štandardná chemická reakcia, neurobili ste žiadnu chybu.

Akými efektmi môžem svoj Jesmonite výrobok zdobiť?

Na prvý pohľad sa môže zdať, že kvôli priehľadnosti a farebnej sýtosti má Jesmonite v porovnaní s krištáľovou živicou omnoho obmedzenejšie možnosti zdobenia. To je však veľký omyl! Môžete síce zabudnúť na staré dobré techniky, ktorými ovládate živicu, ale otvára sa vám celkom nový svet Jesmonite príležitostí.

Terrazzo

Terrazzo efekt vládne v posledných mesiacoch Instagramu. Inšpiráciou mu je klasický vzor dlažby, ktorá sa bežne používala na povrchy terás. Táto dlažba bola kombináciou zlomkov mramoru, žuly, skla a ďalších zbytkových materiálov, ktoré boli zamiešané do betónu alebo epoxidu. Vyhľadávaná bola najmä pre svoju trvácnosť a aj to, že vďaka nepravidelnosti vzoru na nej neboli viditeľné prípadné škvrny a škrabance. Dnes sa na výslní hreje najmä vďaka tomu, aká je variabilná. Vďaka rôznorodej veľkosti a farebnosti častíc sa môže skvele prispôsobiť ako klasickému, tak modernému interiéru. Tým, že v sebe vždy skrýva viac rôznych farieb či odtieňov, pomôže dobre previazať jednotlivé prvky v interiéri.

Dosiahnuť s Jesmonite terrazzo efekt nie je vôbec zložité. Tzv. chipsy môžeme získať dvomi spôsobmi. Buď si vždy dávate bokom zvyšky materiálu z predchádzajúceho tvorenia a tie potom v terrazze zrecyklujete, alebo si vyrobíte úplne nové chipsy, podľa aktuálnej potreby farieb. Rozmiešate si trocha hmoty, zafarbíte pigmentom a potom ju pomocou špachtle vo veľmi tenkej vrstve rozprestriete po papieri na pečenie. Vďaka tomu, že je materiálu málo, veľmi rýchlo stvrdne. Je potrebné ho v tej chvíli rozlámať na malé kúsočky, pretože neskôr by už bol príliš tvrdý a lámali by sa z neho veľké kusy. Rovnakým postupom si pripravíte všetky farby, z ktorých chcete svoje terrazzo poskladať.

Keď máte pripravené chipsy, môžete si rozmiešať hmotu. Tú buď necháte vo svojej prirodzenej podobe, alebo ju pokojne tiež zafarbíte pigmentom. Chipsy do hmoty vsypte, kým je ešte v tégliku, a dobre premiešajte. Potom môžete naliať do formy, vyklepať bublinky a nechať vytvrdnúť.

Po tom, čo výrobok vyberiete z formy, budete asi trochu sklamaní. Na prvý pohľad to vlastne vôbec nevyzerá pekne a žiadny efekt nie je vidieť. To preto, že chipsy sú hmotou celé obalené. Je potrebné vziať do ruky šmirgľový papier a vrchnú vrstvu Jesmonite obrúsiť. Vďaka tomu potom terrazzo vynikne v celej svojej kráse. Po brúsení výrobok natrite tmeliacim záterom (v prípade použitia AC730) alebo lakom na báze vody (v prípade použitia AC100 v exteriéri), aby bol dobre chránený.

Color blocking

Jesmonite, ktorý lejete do formy, je celkom hustý a tvrdne rýchlo. Ak nalejete vedľa seba dve rôzne farby, nepremiešajú sa. Vďaka tomu môžete dosiahnuť zaujímavé color blocking efekty. Pre istotu odporúčame vždy naliať jednu farbu a nechať ju zľahka zavädnúť, kým nalejete druhú farbu. Veľmi pekne vyzerá kombinácia pestrej farby a prirodzenej svetlej farby Jesmonite rozdelená v polovici alebo v ⅓ výrobku.

Mramorovanie

Mramor je populárny už niekoľko rokov. A stále to vyzerá, že nás tento vzor baví. To je príma, pretože to je skoro ten najľahší efekt, ktorý môžete s Jesmonite dosiahnuť. Stačí do hmoty pridať 1-2 kvapky a veľmi ľahko v tégliku premiešať. Nechceme hmotu zafarbiť, chceme len pigment dostať na rôzne miesta. A potom stačí liať do formy. Sami uvidíte, či chcete efektu ešte trochu pomôcť premiešaním vo forme, alebo či už ste dostatočné mramorovanie dosiahli tým, ako ste hmotu naliali. Vyklepte bublinky a tešte sa na výsledok!

Fŕkance

Pripravte si trochu hmoty, ktorú zafarbíte kontrastným pigmentom. Formu položte na podložku, ktorú môžete zašpiniť. Mala by byť aspoň 1 × 1 m veľká. Na miešaciu špachtľu naberte trochu hmoty a fŕknite ju smerom k forme. Aby ste dosiahli želaný efekt, je lepšie nebyť úplne blízko formy. Toto opakujte až do doby, kedy budete s množstvom fŕkancov spokojní. Fŕkance nechajte cca 15 minúť zaschnúť, potom ich môžete zaliať zvyškom hmoty. Je dobré, aby boli farby oproti sebe naozaj kontrastné. Takže k čiernym fŕkancom voľte svetlé pozadie a naopak.

Vrstvenie fľakov

Ak sa chcete chvíľku hrať s pigmentmi a skúmať, aké farby viete vytvoriť, môžete skúsiť jednoducho vrstviť farebné fľaky. Rozmiešajte si celé množstvo hmoty, ktoré na danú formu potrebujete, a potom ju rozdeľte do niekoľkých téglikov. Každý diel hmoty zafarnite inou farbou. A potom už len stačí farbu po troškách liať vedľa seba. Pozor, vďaka tomu, že budete mať v téglikoch len malé množstvo hmoty, bude tvrdnúť veľmi rýchlo. Nestrácajte teda čas plánovaním vzoru, len si užívajte vrstvenie.

Maľovanie s Jesmonite

Táto technika je jednoznačne pre pokročilých. Ale ak prácu s Jesmonite ovládnete, nemala by pre vás byť žiadnym problémom. Rovnako ako efekt fŕkancov, aj maľovanie je založené na tom, že rôzne farebný Jesmonite vo forme postupne vrstvíte do vzoru. Vždy si rozrobíte len malé množstvo hmoty, to zafarbíte a potom pomocou modelovacích nástrojov nanesiete do formy. Pozor, vždy je potrebné začať tou farbou a tvarom, ktoré chcete, aby boli vo vzore najvyššie.

Kombinácia so živicou – liata

Aj keď majú krištáľová živica a Jesmonite mnoho odlišností, jedno majú spoločné – lejú sa do silikónovej formy. Prečo to teda nevyužiť a nespojiť oba materiály v jednom výrobku? Ako prvý musíme naliať Jesmonite. Môžete vytvoriť ľubovoľný vzor alebo trebárs fŕkance. Nechajte potom vytvrdnúť 24 hodín, aby z Jesmonite úplne unikla vlhkosť. Následne môžete zvyšok formy vyliať živicou. Je na vás, či bude číra alebo zafarbená pigmentmi na krištáľovú živicu. Nechajte vytvrdnúť minimálne ďalších 24 hodín.

Kombinácia so živicou – lámaná

Jesmonite výrobok môžete z formy opatrne vybrať už po 30 minútach. Opatrnosť je potrebná kvôli tomu, že hmota je v tej chvíli stále krehká a mohla by sa zlomiť. Práve to je možné využiť pri tomto efekte! Najľahšie sa vám bude robiť na podložkách pod poháre, kde máte na riadené rozlomenie výrobku dobrú páku. Rozlomte Jesmonite na dve časti a jednu časť vráťte späť do formy. Rozrobte si krištáľovú živicu, ktorú môžete farebne zladiť s Jesmonite časťou, alebo naopak vytvoriť kontrast. Do živice môžete pridať zdobenie, trblietky alebo sušené kvety. Nechajte vytvrdnúť minimálne 24 hodín.

Kombinácia so živicou – terrazzo

Trochu otrava s Jesmonite terrazzom je, že ho treba vybrúsiť, aby vykuklo na svet. Ak ale chipsy zalejete do živice, táto povinnosť odpadá. Odporúčame vyrobiť chipsy špeciálne na túto príležitosť a dať si pozor, aby boli naozaj veľmi tenké. Inak v živici klesnú všetky na dno formy a efekt nebude tak podarený.

Uvedené efekty môžete samozrejme kombinovať aj v rámci jedného výrobku.

Súvisiace články

Dni Manumi a zľava až 6,6 €

Dni Manumi a zľava až 6,6 €

Nakúpte do nedele 14. 4. 2024 a môžete mať zľavu až 6,6 € na celý nákup! Ako na to? Čítajte nižšie.

Jarná kreatívna inšpirácia: 5 tipov na jarné tvorenie

Jarná kreatívna inšpirácia: 5 tipov na jarné tvorenie

Jar je tu as ňou čerstvá dávka inšpirácie na tvorenie jarných dekorácií! V tomto článku vám prinášame päť kreatívnych nápadov na DIY svietnik, papierové snežienky alebo nástenné dekorácie. Pustite sa do jarného tvorenia ešte dnes!

Objavte kúzlo manumitu + zľava 14%

Objavte kúzlo manumitu + zľava 14%

Prepadnite magickému manumitu, dnes 1. 4. 2024 navyše s možnosťou nákupu so zľavou 14 % na celú objednávku.

Všetky články



Overené našimi zákazníkmi
100 % zákazníkov nás odporúča
z celkom 1 763+ recenzií - zobraziť všetko

Jaromíra
Utorok, 23. Apríl 2024

100%

rýchlosť expedície a dodania

+ nádherné korálky, dobrý výber koralkových komponentov

Milena
Piatok, 19. Apríl 2024

100%

Krásne koralky, veľká spokojnosť

Katarina
Štvrtok, 18. Apríl 2024

100%

Fantasticky obchod!