10 DIY darčekov, ktoré zaručene potešia

Streda, 8. december 2021

Nechajte sa inšpirovať k tvorbe 10 (nielen) vianočných darčekov, ktorá zaručene poteší a zvládne ich vyrobiť každý.

10 DIY darčekov, ktoré zaručene potešia

Náramok z minerálov

Náramkové talizmany z minerálov zdobia zápästia mužov aj žien. Mnoho ľudí verí, že drahé kamene a minerály im poskytujú zdroj pozitívnej energie a blahodarných účinkov na zdravie aj psychiku. Ak darujete vlastnoručne vyrobený náramok z minerálov, neurobíte chybu!

Druh kameňa môžete vybrať podľa toho, aký sa páči, alebo podľa znamenia horoskopu obdarovaného. Ak vás zaujíma viac, rubrika Minerály na našom blogu je veľmi rozsiahla. Hodila by sa vám inšpirácia, čím náramok doplniť? Pozrite sa na naše návody.

Materiál a pomôcky:

Postup:

  1. Zmerajte obdarovanému zápästie pomocou šnúrky alebo dĺžku náramku odhadnite pomerom k vlastnému zápästiu.
  2. Rozvrhnite si najskôr dizajn náramku so všetkými doplnkovými komponentmi. Je vhodné náramok zakončovať tak, aby bol uzlík skrytý v zadnej časti.
  3. Odstrihnite si elastomer v dĺžke cca 30 cm, aby ste mali dosť materiálu na pohodlné zaviazanie uzlíkov.
  4. Navlečte všetko na elastomer a zaviažte 2 pevné uzlíky. Potom jeden koniec podtočte a utiahnite tretí uzlík v protismere. Odporúčame ešte na uzlíky dať malú kvapku gélového sekundového lepidla, aby bola istota, že bude spoj držať.

Elegantný šperk

Nemusíte byť skúsení šperkári, aby ste vyrobili náušnice alebo náhrdelník, ktorý vykúzli úsmev na tvári. Pozrite sa na krásne komponenty od značky Amoracast, ku ktorým stačí pripojiť náušnicové háčiky alebo šlupňu a šperk je na svete.

Materiál a pomôcky

Postup:

  1. Vezmeme si náušnicové háčiky a pomocou klieští zľahka roztiahneme ich spodné očká.
  2. Vložíme do očka komponent Amoracast a opäť pomocou klieští očko uzavrieme.
  3. Na ketlovací nit navlečieme minerál a pomocou klieští urobíme na jeho konci očko, ktoré pred uzatvorením prevlečieme komponentom a potom pevne uzatvoríme.

Jesmonite dekoračná sada

Komu by neurobilo radosť nastajlovať si pekné zátišie, či už na poličke alebo na toaletnom stolíku. Naša novinková liaca hmota Jesmonite je na takéto tvorenie ako stvorená! Skvelé je, že je len na vás, z akých komponentov takú sadu poskladáte. Stačí si vybrať formy.

Materiál a pomôcky:

Postup:

  1. Rozmiešajte si množstvo Jesmonite zmesi podľa veľkosti formy a rozdeľte si ho do troch téglikov, pričom v jednom bude menej hmoty.
  2. Farby, ktoré si zvolíte, sú len na vás. Naša kombinácia je modro-biela s čiernymi doplnkami.
  3. Jednu z častí hmoty sme zafarbili kvapkou modrého a malou kvapkou čierneho atramentu, druhú sme nechali čistú bez zafarbenia a najmenšie množstvo hmoty sme zafarbili načierno.
    A práve čierna hmota je tá, ktorou treba začať. Vo vzore je potom najvyššie na povrchu a ďalšie farby sa na ňu vrstvia. Nechceli sme mať fŕkance po celej tácke, preto sme jej časť prekryli papierom. A potom sme už len pomocou drevenej špachtle zo vzdialenosti aspoň 20 cm na formu fŕkali.
  4. Čierne fŕkance treba nechať chvíľočku zavädnúť. Vzhľadom na to, že je v nich hmoty naozaj málo, netrvá to nijak dlho. Medzitým si môžete vyliať ďalšie pripravené formy do sady.
  5. Na ďalšie formy sme zvolili efekt mramorovania. To môžete dosiahnuť buď ľahkým premiešaním farieb už v tégliku, alebo, ako v našom prípade, až vo forme. Naliali sme najskôr modrú a potom bielu hmotu a pomocou špachtle ich premiešali. Je potrebné si dať pozor na to, aby ste miešali aj v okolí stien formy a efekt tak bolo lepšie vidieť aj na povrchu.
  6. Späť k forme s fŕkancami. Čierna už zavädla a je možné na ňu naliať bielu hmotu. Aby sa dosiahla rovná deliaca linka, je vhodné liať obe hmoty naraz od stredu k okrajom.
  7. Hmotu necháme vytvrdnúť cca 35 minút, pretože ide o väčšie formy. Potom vyjmeme a ďalších 24 hodín necháme voľne doschnúť na vzduchu.

Jesmonite tácka na kľúče

Tiež máte kamaráta, ktorý neustále hľadá kľúče? Vyrobte mu misku, ktorá dá hneď pri vstupných dverách jasne najavo, čo do nej patrí.

Materiál a pomôcky:

Postup:

  1. Rozmiešajte si množstvo Jesmonite zmesi podľa veľkosti formy a rozdeľte si ho do dvoch téglikov.
  2. Jednu časť zafarbite pomocou priložených pigmentov – zelený odtieň dosiahnete zmiešaním kvapky zelenej a kvapky žltej. Druhú časť môžete nechať bielu.
  3. Najskôr do stredu formy nalejte bielu hmotu a potom okolo nej hmotu zafarbenú.
  4. Starostlivo z formy vyklepte bublinky, nechajte 30 minút vytvrdnúť a potom vyjmite z formy.
  5. Výrobok nechajte do druhého dňa odležať, aby dokonale vyschol. Potom naň môžete akrylovou fixkou napísať inštrukcie.

Organická váza zo samotvrdnúcej hmoty

Každého milovníka interiérových trendov poteší váza na kvety z organickej keramiky. Nemusíte za ňu však utrácať tisíce. Stačí samotvrdnúca hmota a fľaša od muštu.

Materiál a pomôcky:


Postup:

  1. Zo samotvrdnúcej hmoty vyvaľkáme plát dostatočne veľký na to, aby pokryl celú fľašu.
  2. Na hmotu nasypeme kávu a pomocou valčeka ju jemne do hmoty zatlačíme.
  3. Priložíme fľašu na hmotu a odlamovacím nožom vyrežeme pruh vo výške vázy.
  4. Zo zvyšnej hmoty vyrežeme koliesko, ktoré zodpovedá priemeru dna.
  5. Plát hmoty vezmeme a stranou bez kávy ho položíme na sklo fľaše a snažíme sa ho čo najlepšie prispôsobiť jej tvaru. Záleží aj na tvare danej fľaše, ale postup je rovnaký – prebytočnú hmotu, ktorá sa objaví v miestach zužujúceho sa hrdla, odrežte odlamovacím nožom a spoj hmoty uhlaďte modelovacími nástrojmi. Potom naň pomocou prstov pritlačte kávu, aby bola hmota v spoji rovnako štruktúrovaná ako okolo.
  6. Z prebytkov vyvaľkanej hmoty vykrojíme 3 kolieska a v polke ich prekrojíme. Na bokoch fľaše do hmoty urobíme pomocou modelovacieho noža drážky zodpovedajúce veľkosti koliesok.
  7. Všetko necháme dobre vytvrdnúť, ideálne 48 hodín. Potom pomocou tavnej pištole prilepíme polkolieska do drážok. Bolo by samozrejme možné ich pripevniť rovno pri výrobe pomocou hmoty samotnej, ale potom by bol výrobok viac náchylný na rozbitie.
  8. Akonáhle je všetko pripevnené, môžeme fľašu zalakovať bezfarebným lakom v spreji.
  9. Odporúčame matný variant. Lak bude mať dve funkcie – udrží kávu na svojom mieste a zároveň hmotu ochráni pred kvapkami vody, ktoré by sa na nej mohli objaviť v prípade, že by sa používala na živé kvety.

Tanierik na šperky

Kto nosí viac než jedny náušnice, dobre pozná tú strasť: „Kam so šperkami?“ Nie vždy sa človeku večer chce ich starostlivo ukladať do šperkovnice. A v tú chvíľu prídu vhod drobné tanieriky, na ktoré šperky dočasne položíte, aby sa nerozutekali. Týmto darčekom určite potešíte každú ženu.

Materiál a pomôcky:


Postup:

  1. Zo samotvrdnúcej hmoty si vyvaľkáme plát s výškou najväčšieho aretačného krúžku.
  2. Na hmotu položíme to, čo do nej chceme odtlačiť. V našom prípade ide o plastové prestieranie s čipkovým vzorom. Objekt zľahka do hmoty zatlačíme valčekom, aby bol odtlačok dostatočne výrazný. Objekt opatrne zlúpneme.
  3. Teraz je hmota pripravená na ďalšiu prácu. Aby sme si to uľahčili, vezmeme si misku, ktorá nám bude slúžiť ako šablóna aj ako forma. Umiestnime ju nad obtlačený motív a pomocou odlamovacieho noža hmotu dookola misky vyrežeme.
  4. Odstránime prebytočnú hmotu a zdvihneme misku. Vyrezané koliesko hmoty s obtlačeným motívom opatrne zdvihneme z podložky a vložíme ho do misky. Jemne upravíme okraje, aby boli rovné. Necháme do druhého dňa vyschnúť v miske. Potom z misky hmotu vyklopíme a necháme ju ešte jeden deň schnúť dnom hore.
  5. Vytvrdnutú suchú hmotu môžeme dodekorovať akrylovými farbami. Ak chcete, aby odtlačok vynikol, pracujte so štetcom, ktorý bude skôr suchý. Vďaka tomu sa farba do odtlačku nedostane.
  6. Po zaschnutí môžete celý výrobok natrieť bezfarebným lakom.

Kvetináč s tvárou

Milovníkov izbových rastlín vždy poteší nový kvetináč. Tento rok sú trendy organické tvary, line art a kvetináče s tvárami. Poďme všetko spojiť do jedného!

Materiál a pomôcky:

Postup:

  1. Pet fľašu odrežeme odlamovacím nožom do výšky, ktorú chceme, aby mal kvetináč. Buďte opatrní, plast môže byť potom ostrý.
  2. Rozvaľkáme si zo samotvrdnúcej hmoty plát, ktorý bude dostatočne dlhý na to, aby sa ním dal obaliť pet základ. Hmotu potom odrežeme cca 2 cm dlhšiu, než je pet základ.
  3. Pet hmotou obalíme a 1,5 cm prehneme cez okraj dovnútra, aby bol začistený. Drobný presah si necháme na spodnej strane. Spoj oboch koncov hmoty zahladíme pomocou modelovacích nástrojov a štetca namočeného vo vode.
  4. Z hmoty si vyrežeme kruh zodpovedajúci priemeru fľaše. Potom ho pritlačíme na dno fľaše a presah k nemu opäť zahladíme pomocou modelovacích nástrojov a mokrého štetca.
  5. Máme vytvorený základ a ten už môžeme dozdobiť podľa ľubovôle. Pretože v tomto prípade chceme robiť line art tvár, vyvaľkáme si z hmoty tenké hadíky.
  6. Do hmoty, ktorou sme pet potiahli, si najskôr modelovacím nástrojom nakreslíme tvar, ktorý má tvár mať, a potom líniu ešte trochu zvrásnime. Potom si vezmeme vlhký štetec a líniu namočíme.
  7. Do vlhkej hmoty pritlačíme vyvaľkaného hadíka a štetcom ho po oboch stranách namočíme.
  8. Modelovacím nástrojom sa potom tento spoj snažíme uhladiť, aby tvár dobre držala. Rovnakým spôsobom pripevníme všetky jej časti.
  9. Teraz už len pripevníme rovnakým spôsobom dve polkolieska hmoty ako uši a kvetináč môžeme nechať vytvrdnúť.
  10. Na druhý deň kvetináč zalakujeme bezfarebným lakom v spreji, aby bol odolný voči kvapkám vody.

 

Ozdobná misa na ovocie

Máte vo svojom okolí milovníka etno doplnkov? Môžete mu ľahko vyrobiť dekoračnú misu na ovocie, potpourri alebo drobnosti. Stačí si len vymyslieť vzor a toho sa držať. Misa je určená na dekoračné účely a nemala by prísť do kontaktu s vodou.

Materiál a pomôcky:

Postup:

  1. Akrylovú fixku dobre zatrasieme a rozpíšeme si ju na kúsku papiera.
  2. Na očistenú misu nakreslíme v pravidelných rozostupoch abstraktný vzor.

Mramorovaný kvetináč

Mramorový vzor je stále populárny u všetkých, ktorí preferujú klasickú eleganciu. S pomocou mramorovacích farieb môžete týmto spôsobom nadekorovať nespočetne veľa povrchov, napríklad aj baliaci papier.

Materiál a pomôcky

Postup:

  1. Pripravíme si fľaštičky s mramorovacími farbami, ktoré chceme použiť, a dobre ich pretrepeme.
  2. Do dostatočne hlbokej misky napustíme vodu a na jej povrch striedavo kvapkáme jednotlivé farby. Je lepšie vedľa seba vždy dávať tmavšiu a svetlejšiu farbu.
  3. Pomocou špachtle alebo paličky od číny urobíme pár ťahov skrz farby. Tým vytvoríme základ vzoru.
  4. Teraz už len ponoríme do misky kvetináč a pomaly ho krúživým pohybom z vody opäť vytiahneme.
  5. Po dokonalom zaschnutí všetko zalakujeme lakom v spreji.

Maľovaný kamienok

Maľovanie na kamienky teší malých aj veľkých. Kreativite sa medze nekladú. Necháte sa viesť konkrétnou inšpiráciou alebo skôr tvarom jednotlivého kamienka? Je to na vás! Milý talizman obdarovaného určite poteší.


Materiál a pomôcky:

Postup:

  1. Kamienok si dokonale očistíme a necháme vyschnúť.
  2. Pomocou štetca maľujeme tvary akrylovými farbami Kreul Nature.
  3. Po zaschnutí môžeme doplniť drobné detaily čiernou fixkou Posca.
  4. Kamienok necháme vyschnúť do druhého dňa a potom starostlivo zalakujeme.

Súvisiace články

Štýlové dekorácie na vianočný stôl

Štýlové dekorácie na vianočný stôl

Pri sviatočnom stole sa zíde každoročne najbližšia rodina alebo priatelia. Dotvorte sviatočnú tabuľu vlastnoručne vytvorenou dekoráciou, nech je aj tohtoročný Štedrý večer nezabudnuteľný! Pripravili sme pre vás tipy na 5 originálnych dekorácií a vychytávok, ktoré si môžete sami vyrobiť. Prezrite si ich v tomto článku!

Tipy na originálne balenie vianočných darčekov

Tipy na originálne balenie vianočných darčekov

Štedrý deň sa blíži, darčeky už sú vybrané, vyrobené, nakúpené alebo na ceste a vy premýšľate, ako ich originálne zabaliť? Pripravili sme pre vás 5 tipov na štýlové balenia darčekov a krásne menovky, prezrite si ich v tomto článku!

Anjelská DIY inšpirácia

Anjelská DIY inšpirácia

Anjelici neodmysliteľne patria k vianočným sviatkom. Môžeme ich vidieť na trhoch, v kostoloch aj v sprievode čerta a Mikuláša. Vytvorte si roztomilého papierového, dreveného, korálkového alebo macramé anjelika aj vy! V tomto článku sme pre vás pripravili tipy na 6 originálnych anjelikov, ktoré si môžete sami vyrobiť.

Všetky články



Overené našimi zákazníkmi
100 % zákazníkov nás odporúča
z celkom 1 763+ recenzií - zobraziť všetko

Milena
Piatok, 19. Apríl 2024

100%

Krásne koralky, veľká spokojnosť

Katarina
Štvrtok, 18. Apríl 2024

100%

Fantasticky obchod!

Alena
Piatok, 12. Apríl 2024

100%

Rychlé vyřízení a odeslání objednávky.